Hypotheekgids.net

Onafhankelijke informatie over hypotheken

U bent hier: Home >> Veelgestelde vragen >> Veelgestelde vragen over de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Veelgestelde vragen over de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

( 18 Stemmen )
Nationale Hypotheek Garantie: veelgestelde vragen over de NHG 5.0 out of 5 based on 18 votes.

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt uitgegeven door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. In het kort komt de regeling er op neer dat als u niet meer in staat bent om uw hypotheeklasten te betalen en uw huis na een gedwongen verkoop wordt verkocht, de Nationale Hypotheek Garantie een eventuele restschuld aan de bank betaalt. Doordat hypotheekverstrekkers zeker weten dat ze hun geld terugkrijgen, geven ze op een hypotheek met NHG een rentekorting die kan oplopen tot 0,6 procent. Dat scheelt behoorlijk in de maandlasten.

Voor welke hypotheken is de Nationale Hypotheek Garantie?

De NHG is in principe op alle hypotheekvormen van toepassing. Het maakt niet uit of u bijvoorbeeld een bankspaarhypotheek, beleggingshypotheek, spaarhypotheek, hybride hypotheek, annuiteitenhypotheek, lineaire hypotheek of traditionele levenhypotheek hebt. Alleen voor een aflossingsvrije hypotheek geldt dat het aflossingsvrije deel van de hypotheek maximaal vijftig procent van de waarde van het huis mag zijn.

Hoe kom ik aan een NHG?

U kunt een NHG aanvragen via uw hypotheekadviseur of uw hypotheekverstrekker. Vraag online een hypotheekofferte aan. Weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen? Bereken je maximale hypotheek of vergelijk meer dan 600 hypotheken op de laagste maandlasten en beste voorwaarden

Moet ik een restschuld aan de Nationale Hypotheek Garantie terugbetalen?

Dat ligt er aan. Als u buiten uw schuld om in de financiële problemen bent gekomen, bijvoorbeeld door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een scheiding, kan het fonds u de schuld kwijtschelden. U moet er dan wel alles aan gedaan hebben om de restschuld zo laag mogelijk te houden. Denk ook eens na over een woonlastenbeschermer tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid

Wat doet de Nationale Hypotheek Garantie bij tijdelijke betalingsproblemen?

De Nationale Hypotheek Garantie is niet alleen van toepassing bij een restschuld na gedwongen verkoop, maar ook als u tijdelijk problemen heeft om de hypotheek te betalen. Daarvoor heeft de NHG een Woonlastenfaciliteit ontwikkeld. U moet dan zelf naar draagkracht uw hypotheeklasten betalen. Voor het deel dat u niet kunt betalen, springt de NHG bij tot een maximum van negen procent van de hoofdsom van uw hypotheek. Als u van deze regeling gebruikt wilt maken, kunt u contact opnemen met uw hypotheekverstrekker.

Tot hoeveel kan ik maximaal lenen met een Nationale Hypotheek Garantie?

In principe kan iedereen die voldoende inkomen heeft, voor een Nationale Hypotheek Garantie in aanmerking komen, mits de totale aankoopkosten van uw huis (dus inclusief bijvoorbeeld 2 procent overdrachtsbelasting, afsluitprovisie, verbouwingskosten en notariskosten) niet hoger zijn dan 290.000 euro. Dat plafond geldt sinds 1 juli 2013. Dat betekent dat u bij een bestaande woning een maximale koopsom heeft van € 276.190,47 inclusief de kosten voor een verbouwing, maar exclusief aankoopkosten. Voor een nieuwbouwwoning geldt een maximale koop-/aanneemsom inclusief meerwerk van € 276.190,47. Vanaf1 januari 2014 daalt de maximale koopsom naar 273.584 euro. Vanaf 1 juli 2014 daalt de maximale hypotheek inclusief aankoopkosten naar 265.000 euro. Maar het kabinet Rutte-2 wil het plafond voor de Nationale Hypotheek Garantie de komende jaren verlagen naar 245.000 (per 1 juli 2015) en naar 225.000 euro per 1 juli 2016.

Geldt de NHG ook voor verbouwingen?

Ja, ook als u een hypotheek moet afsluiten om een verbouwing te financieren, kunt u een hypotheek met NHG afsluiten. Ook voor energiebesparende maatregelen kunt u een NHG-hypotheek krijgen.

Kan ik een hypotheek zonder NHG oversluiten naar een hypotheek met NHG?

Ja, maar die nieuwe hypotheek met NHG moet dan wel gebruikt worden voor bijvoorbeeld een verbouwing van uw woning. Lees meer over het oversluiten van een hypotheek.

Wat zijn de kosten van de Nationale Hypotheek Garantie?

Bij het afsluiten van de NHG betaalt u eenmalig een afsluitprovisie. Die is in 2013 0,85 procent van het totale hypotheekbedrag. Maar omdat u van uw bank bij een hypotheek met NHG korting krijgt op de rentelasten, heeft u die afsluitprovisie er zo weer uit.

Wat is de inkomensgrens voor een NHG?

De NHG hanteert een zogeheten toetsingsinkomen. U kunt daarvoor een sneltoets doen op de site van de NHG.

Kan ik een NHG krijgen als ik een BKR-codering heb?

Ja, als u een afgeloste of herstelde codering of een A1-codering kunt u een Nationale Hypotheek Garantie krijgen. Heeft u een andere BKR-code, dan kunt u ook een NHG krijgen, mits u aan een aantal voorwaarden voldoet. Lees meer over een BKR-hypotheek.

Kan ik ook een hypotheek met NHG krijgen voor een tweede woning?

Nee, de woning moet uw hoofdverblijf zijn.

Lees andere veelgestelde vragen over hypotheken. Uw hypotheekadviseur kan u alles vertellen over hypotheken met een NHG. Tip: Lees meer over een compleet hypotheekadvies, de beste rente en de laagste afsluitkosten.

Laatst aangepast op donderdag 13 maart 2014 16:41
 

Terug naar boven

Gerelateerde artikelen

Hypotheekadvies

Overlijdensrisicoverzekering

Actuele hypotheekrente

AddThis Social Bookmark Button