Wat is een traditionele levenhypotheek?

Een traditionele levenhypotheek is een hypotheekvorm die tegenwoordig minder voorkomt, omdat er modernere varianten op ontwikkeld zijn.
Bij een traditionele levenhypotheek spaart u via een levensverzekering voor de aflossing van de hypotheek. Er wordt, anders dan bij de lineaire hypotheek of de annuiteitenhypotheek, niet tussentijds afgelost.

Maandelijks betaalt u hypotheekrente en een premie voor de verzekering.  De verzekering keert ook tussentijds uit als een van de partners voortijdig overlijdt.

Bij een traditionele levenhypotheek spaart u via een levensverzekering voor de aflossing van de hypotheek. © Bongkarn Thanyakij / Pexels
Bij een traditionele levenhypotheek spaart u via een levensverzekering voor de aflossing van de hypotheek. © Bongkarn Thanyakij / Pexels

Traditionele levenhypotheek en hypotheekrenteaftrek

De traditionele levenhypotheek is vooral interessant voor mensen die maximaal van de hypotheekrenteaftrek willen profiteren. U lost immers tijdens de looptijd van de traditionele levenhypotheek niets af en betaalt alleen maar rente. Maar ook met hypotheken als de spaarhypotheek, de beleggingshypotheek, de hybride hypotheek en de aflossingsvrije hypotheek profiteert u ten volle van de huidige regels voor hypotheekrenteaftrek. Kijk bij het afsluiten van een hypotheek dus ook naar die hypotheekvormen. Bekijk ook actuele hypotheekrentes en vraag een hypotheekofferte op.

Over het tussentijds via de levensverzekering opgebouwde kapitaal hoeft u geen vermogensrendementsheffing te betalen. Dit is een zogeheten kapitaalverzekering eigen woning (KEW). Op de site van de Belastingdienst staat precies uitgelegd aan welke voorwaarden u moet voldoen om geen belasting over uw KEW te betalen.

Nadelen van een traditionele levenhypotheek

Bij een traditionele levenhypotheek krijgt u meestal een gegarandeerde rente van 3 procent genoemd. Dat wordt ook wel de rekenrente genoemd. Die rente is meestal genoeg om u te kunnen garanderen dat u circa zestig procent van de traditionele levenhypotheek aan het eind van de looptijd kunt aflossen.

Daarnaast kunt u, als u een levensverzekering met winstdeling heeft, ook nog meedelen in de winst van de verzekeraar. Dit deel van de uitkering is echter onzeker, vandaar dat u bij een traditionele levenhypotheek niet helemaal zeker weet of er aan het einde van de looptijd geld genoeg is om de hypotheek af te betalen. Bovendien is voor de klant moeilijk te controleren of de winstdeling correct berekend is. Inmiddels is gebleken dat bij veel mensen de verwachte winstdeling tegenvalt.

De Consumentenbond raadt bezitters van zo’n levenhypotheek met winstdeling aan om contact op te nemen met hun financieel adviseur en te kijken of de hypotheek naar bijvoorbeeld een bankspaarhypotheek kan worden overgesloten. Dat scheelt ook weer premie voor een overlijdensrisicoverzekering. De bond pleit er voor dat banken klanten van zo’n levenhypotheek gratis laten overstappen naar een andere hypotheekvorm. Maar zelfs als de klant advieskosten moet betalen, dan nog kan zo’n overstap financieel aantrekkelijk zijn als de hypotheek nog maar kort loopt, aldus de bond in het februari-maart-nummer 2015 van de Geldgids. Lees ook: Waarom is het verstandig een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten?

Een ander nadeel is dat de verzekeringspremies bij een traditionele levenhypotheek relatief hoog zijn. Vraag ook goed na wat er precies in de verzekering gaat en wat er aan kosten voor de verzekeraar wordt ingehouden!

Voordelen van een traditionele levenhypotheek

Bij een traditionele levenhypotheek heeft u vaste maandlasten voor de periode waarover u de rente hebt vastgezet. U weet dus waar u aan toe bent. Daarnaast heeft u over de hele looptijd van de hypotheek hypotheekrenteaftrek. De keuze van hypotheekverstrekker en verzekeraar is vrij. Bij andere hypotheekvormen, zoals de spaarhypotheek, is dat niet zo. Nog een laatste voordeel: mocht er na aflossing van de hypotheek geld overblijven, dan is dat voor u.

Wilt u een traditionele levenhypotheek vergelijken met andere hypotheken zoals een beleggingshypotheek of een aflossingsvrije hypotheek? Kijk dan in de rubriek hypotheekvormen. Hou er ook rekening mee dat sinds 1 januari 2013 de hypotheekregels veranderd zijn. Een hypotheekadviseur kan u meer uitleg geven. Maak een afspraak voor online hypotheekadvies.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.