Huis, hypotheek en de fiscus: hypotheekrenteaftrek en meer

Wie een eigen huis bezit, heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van huurders. U mag namelijk de hypotheekrente van de belasting aftrekken. Hoe zit dat en welke fiscale aspecten kleven er nog meer aan uw huis en hypotheek?

Hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd

Het heilige huisje van de hypotheekrenteaftrek bleek voor VVD en PvdA niet heilig genoeg. Vanaf 1 januari 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek stapsgewijs afgebouwd met een half procent per jaar, totdat u in 2041 nog maar tegen een tarief van 38 procent mag aftrekken. Hypotheekbezitters die nu nog tegen het tarief van 52 procent mogen aftrekken, krijgen er dus in 2014 als eerste mee te maken. Zij hebben nog maar een aftrek van 51,5 procent en in 2015 daalt de aftrek naar 51 procent.

Schenkingsrecht eigen huis afgeschaft

De verhoogde vrijstelling van schenkingsbelasting van een ton, die tussen 1 oktober 2013 en 1 januari 2015 gold, is weer voorbij. De vrijstelling gold alleen als de schenking werd gebruikt voor de aanschaf of het onderhoud van de eigen woning of het aflossen van de hypotheek wordt besteed. De schenking mocht tijdelijk ook van een ander dan de eigen ouders komen en ook de leeftijdsgrenzen voor de schenkingsvrijstelling komen tijdelijk te vervallen. Maar eventuele eerder gedane schenkingen van ouders aan kinderen werden op de vrijstelling wel in mindering gebracht.

Eigen woningforfait omhoog

Het eigen woningforfait gaat voor woningen met een WOZ-waarde van 75.000 tot 1.050.000 euro per 1 januari 2015 omhoog van 0,7 naar 0,75 procent. Voor huizen boven de 1.050.000 euro geldt een apart tarief. Bereken je eigenwoningforfait op de site van de Belastingdienst.

Hypotheekrente aftrekken

De betaalde hypotheekrente mag u in box 1 aftrekken. Daardoor daalt uw belastbaar inkomen. U mag alleen hypotheekrente aftrekken voor een huis dat uw hoofdverblijf is. Ook rente die u betaalt voor een lening voor de afkoop van erfpacht is fiscaal aftrekbaar.

Wie in een monument woont dat op de Rijksmonumentenlijst staat, mag doorgaans extra kosten die met het onderhoud van zo’n pand samenhangen, van de belasting aftrekken. De fiscus heeft daar informatie over op haar website staan. Woont u in een gemeentelijk of provinciaal monument, dan heeft u dit voordeel niet.

Wanneer is hypotheekrente niet aftrekbaar?

De hypotheekrente die u betaalt voor de lening op uw vakantiehuis is niet aftrekbaar. Als u een deel van uw hypotheek voor consumptie gebruikt hebt, zoals de aanschaf van een auto of een boot, mag u dat deel van de hypotheeklening niet aftrekken.  Ook kunt u te maken hebben met de bijleenregeling. Een deel van uw hypotheekrente is dan niet aftrekbaar.

Hypotheekrenteaftrek maximaal dertig jaar

Niet alleen de hypotheekrente voor de koop van uw woning is aftrekbaar. Ook als u een hypotheek afsluit om uw huis te verbeteren of uit te breiden, mag u de hypotheekrente aftrekken in box. Hypotheekrente mag u sinds de belastingherziening van 2001 voor maximaal dertig jaar aftrekken. Dat is van belang als uw hypotheek na die tijd nog niet is afgelost, zoals bijvoorbeeld bij een aflossingsvrije hypotheek. Uw bruto-maandlasten blijven dan weliswaar gelijk, maar de netto-maandlasten van uw hypotheek gaan dan wel omhoog, doordat u geen belastingaftrek meer heeft. Koopt u een nieuw huis of verhoogt u de hypotheek uit vanwege bijvoorbeeld een verbouwing, dan geldt voor dat aanvullende deel opnieuw de hypotheekrenteaftrek voor dertig jaar.

Hypotheekrenteaftrek en kapitaalverzekering

Er is nog iets waar u rekening mee moet houden bij de hypotheekrente aftrek. Als u een uitkering uit een kapitaalverzekering hebt gekregen, moet u uw hypotheekschuld verminderen met dat deel van de uitkering waarover u geen belasting hoeft te betalen. Over het resterende deel van de hypotheek mag u wel de hypotheekrente aftrekken.

Hypotheekrenteaftrek voor eenmalige kosten

Bij de aankoop van een huis krijgt u vaak te maken met eenmalige kosten. Die zijn in een aantal gevallen fiscaal aftrekbaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om notariskosten Als u die kosten meefinanciert met de hypotheek, mag u de rente daarover aftrekken. Maar niet alle kosten zijn geheel of gedeeltelijk aftrekbaar. Makelaarsprovisie is bijvoorbeeld weer niet aftrekbaar. Dat ziet de fiscus als niet-noodzakelijke kosten, terwijl je wel verplicht bent om naar de notaris te gaan. Op de site van de Belastingdienst staat precies beschreven wat wel en niet aftrekbaar is.

Hypotheekaftrek en nieuwbouwhuis

Is uw nieuwe huis nog in aanbouw, dan mag u de hypotheekrente van de belasting aftrekken. Maar u krijgt ook rente over het geld dat in het bouwdepot zit. Dat moet u eerst verrekenen met de rente die u betaalt.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.