Makkelijker hypotheek voor flexwerker

Er komen opnieuw meer mogelijkheden voor flexwerkers om een hypotheek aan te vragen. Vanaf 19 december 2019 start een pilot met de Arbeidsmarktscan, een tool die de kansen van flexwerkers op een verantwoorde en betaalbare hypotheek vergroot. Geldverstrekkers kijken hiermee niet alleen naar het huidige inkomen en arbeidsverleden, maar ook naar het perspectief op de arbeidsmarkt en de kans om in de toekomst voldoende inkomen te verwerven.

Hypotheek voor flexwerker is lastig

Een hypotheek voor flexwerkers en zzp-ers is makkelijker te krijgen. © Tumisu / Pixabay
Een hypotheek voor flexwerkers en zzp-ers is makkelijker te krijgen. © Tumisu / Pixabay

Bij het verstrekken van een hypotheek letten banken op twee zaken: de loan-to-value (is het onderpand voldoende waard) en de loan-to-income ratio: verdient iemand genoeg om de hypotheeklasten te betalen. Mensen in vaste dienst moeten daarom vaak een jaaropgave en een werkgeversverklaring overhandigen. Maar ook een hypotheek zonder vast contract is geen probleem meer.

Bij flexwerkers kijken banken naar het inkomen in de afgelopen drie jaar. Banken zijn huiverig om hypotheken te verstrekken aan mensen zonder een vast contract en inkomen. Zij hechten veel waarde aan een werkgeversverklaring en de verwachte inkomenszekerheid die een vast contract biedt. Weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen? Vergelijk meer dan 600 hypotheken op de laagste maandlasten en beste voorwaarden.

Kan flexwerker hypotheek in de toekomst betalen?

Maar bij die methode wordt teruggekeken in de tijd, naar de afgelopen jaren om precies te zijn. Bij de pilot met de Arbeidsmarktscan wordt gekeken naar wat iemand in de komende jaren kan verdienen. Niet het arbeidsverleden, maar een toets op opleiding, werkervaring, competenties, functie en de arbeidsmarktsituatie moet het leidende principe worden bij de beoordeling of een flexwerker een hypotheek kan krijgen.

De Arbeidsmarktscan is in 2015 ontwikkeld door De Hypotheekshop, Arbeidsmarktkansen.nl, en de geldverstrekkers Obvion en Florius. Vanaf 19 december wordt de pilot uitgebreid met zeven nieuwe geldverstrekkers en de Nationale Hypotheek Garantie. Doelgroep zijn oproepkrachten en mensen met een tijdelijk contract. Zij krijgen van hun werkgever geen intentieverklaring met zicht op een vast contract.

Kansen op nieuwe baan en verdiencapaciteit

De Arbeidsmarktscan bepaalt aan de hand van twaalf vragen wat de kansen van de flexwerker zijn om snel een nieuwe baan in hetzelfde vakgebied te vinden en wat de verdiencapaciteit is. De verdiencapaciteit is het actuele inkomen dat mensen met hetzelfde profiel als de flexwerker op dit moment gemiddeld verdienen. Aan de antwoorden worden punten toegekend. Bij meer dan zeventig punten is het perspectief positief. Dan kan de flexwerker met een gewaarmerkt rapport een hypotheek aanvragen. Dat rapport heeft dezelfde status als een vast contract of een contract met een intentieverklaring. Het aanvragen van een rapport kost 110 euro exclusief BTW. Die kosten zijn weer fiscaal aftrekbaar. Bij een negatieve uitslag, hoef je de kosten niet te betalen.

Vanaf 19 december kan een flexwerker een Arbeidsmarktscan aanvragen. Hiermee kan een hypotheekadviseur de mogelijkheden bepalen. Vanaf 1 januari kan de eerste hypotheek op basis van de Arbeidsmarktscan worden verstrekt bij de deelnemende geldverstrekkers. Uitzendkrachten kunnen geen gebruik maken van de regeling, maar van de Perspectiefverklaring. Aanvragen kan onder meer via je hypotheekadviseur. Neem bijvoorbeeld contact op met Frits, Aegon (via Aegon-adviseur of onafhankelijke adviseur) of Hypotheekvisie (webcam-advies of advies in een vestiging). Of bekijk actuele hypotheekrentes en vraag een offerte op bij Hypotheek-Rentetarieven.nl.

Nationale hypotheekgarantie voor zzp’ers

Sinds 2016 was het al voor zzp’ers makkelijker om een Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te krijgen. Dat kan al na twaalf maanden zelfstandig ondernemerschap.  En sinds 2018 geldt dat ook voor ondernemers die een hypotheek met NHG willen. Lees ook: Zo krijg je als zzp-er wel een hypotheek.

Perspectiefverklaring voor hypotheek voor flexwerkers

Ondanks de krappe arbeidsmarkt moeten veel mensen nog steeds werken met een tijdelijk contract. Obvion Hypotheken en Vereniging Eigen Huis merkten al in 2013 een groeiende vraag naar hypotheken onder mensen met tijdelijke contracten. Zij ontwikkelden toen samen met uitzender Randstad de perspectiefverklaring voor flexwerkers.

Randstad-medewerkers met een flexibel contract die een huis willen kopen, komen hiervoor in aanmerking. Ze moeten dan wel minimaal een jaar werkzaam zijn voor Randstad. Ook moet de uitzender verwachten dat de medewerker in de toekomst tenminste het huidige inkomstenniveau kan handhaven. In de beoordeling worden opleiding, werkervaring, competenties, functieniveau en de arbeidsmarktsituatie in de regio waar de medewerker werkt of woont, meegewogen. Met een positieve perspectiefverklaring zou de medewerker in staat moeten zijn een passende hypotheek af te sluiten. Na een succesvolle proef in 2014 zijn ook Rabobank, ABN Amro, Aegon, Florius, ING en SNS Bank met de perspectiefverklaring gaan werken.

Lees ook: Hypotheek met een flexibel contract: Met deze 6 tactieken krijg je toch een hypotheek

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.