Hypotheektip: Let op je risico-klasse en verlaag je rente-opslag

Steeds meer hypotheekverstrekkers gaan automatisch de rente-opslag tijdens de looptijd verlagen. En door de invoering van meer risicoklassen kom je steeds eerder in aanmerking voor een lagere risico-opslag. Daarmee is de zogeheten looptijdrente in korte tijd min of meer standaard geworden in de hypotheekmarkt. Dat is gunstig voor de consument, want die betaalt over de hele looptijd minder hypotheekrente.

Huizenbezitters die in het verleden bij de aankoop van hun woning voor de maximale financiering zijn gegaan, moesten vaak een hogere rente  betalen. Immers, de bank liep meer risico. Je betaalt als consument dan een rente-opslag bovenop de gewone rente.

Hoe hoog is jouw rente-opslag?

De hoogte van die rente-opslag wordt bepaald door de risico-klasse waarin je valt. Heb je bijvoorbeeld maar 60 procent van de waarde van de woning met een hypotheek gefinancierd, dan val je in een lagere risico-klasse dan wanneer je 85 of zelfs honderd procent van de woningwaarde geleend hebt. Hoe hoger het risico, hoe hoger de rente-opslag.

Minder risico door overwaarde

Maar als je woning in de loop van de tijd een overwaarde heeft gekregen, loopt de hypotheekverstrekker steeds minder risico en kom je  in aanmerking voor een lagere rente-opslag. Voor je hypotheekverstrekker is het risico dan kleiner geworden. Daardoor kan ook de opslag op de hypotheekrente omlaag kan of zelfs verdwijnen. Dat kan tot wel een half procent hypotheekrente schelen. Daardoor kun je je maandelijkse hypotheeklasten verlagen zelfs al heb je de hypotheekrente vastgezet voor de hele looptijd. Kijk dus niet alleen naar de actuele hypotheekrente maar ook naar de gemiddelde rente die je over de hele looptijd van je hypotheek betaalt. Dat is de zogeheten looptijdrente.

Wanneer val je in een lagere risicoklasse?

Er zijn, simpel gezegd, drie redenen waardoor je in een lagere risicoklasse terecht kunt komen.

  • Je hebt afgelost op je hypotheek, bijvoorbeeld omdat je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek hebt.
  • Het huis is meer waard geworden door een verbouwing of doordat de huizenprijzen stijgen.
  • Je hebt meer kapitaal opgebouwd in een spaarpolis die aan de hypotheek gekoppeld is.

Tot voor kort moest je als consument bij de meeste hypotheekverstrekkers zelf om verlaging van de risico-opslag vragen. Maar steeds meer geldaanbieders gaan dat automatisch doen. Bovendien breiden  steeds meer hypotheekverstrekkers het aantal risicoklassen uit. Daardoor val je als consument eerder in een lagere risicoklasse.  Ook fijn voor de consument is dat je hypotheekverstrekker de risico opslag niet tussentijds mag verhogen als je woning in waarde daalt.

Hypotheek oversluiten naar andere hypotheekverstrekker?

Werkt je hypotheekverstrekker niet mee aan verlaging van je risico-opslag? Dan kan het door de lage rente voordelig zijn om over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker, ondanks dat je dan waarschijnlijk een boeterente moet betalen. Vraag een offerte op om te zien of oversluiten voordelig is.

Wil je tussentijds de hypotheekrente laten aanpassen? Raadpleeg dan altijd een hypotheekadviseur. Maak een afspraak met onder meer Frits, Hypotheekvisie, Aegon of Hypotheek-Rentetarieven.nl voor compleet hypotheekadvies en laat je voorlichten over de beste rente en laagste afsluitkosten.

Hypotheekrente verlagen? Woning taxeren

Als je hypotheekverstrekker om een renteverlaging wilt vragen, zul je soms je woning moeten laten taxeren. Daar zijn taxatiekosten mee gemoeid. Andere hypotheekverstrekkers accepteren de WOZ-waarde van je woning en dan heb je geen taxatiekosten. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan kun je niet om een aanpassing van de hypotheekrente vragen. Je zit dan immers al in de laagste risicoklasse.

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.