Het einde van de rentevaste periode van de hypotheek komt er aan, wat nu?

Het einde van de rentevaste periode van de hypotheek is een goed moment om weer eens kritisch naar je hypotheek te kijken. Wat kun je doen bij het einde van de rentevaste periode van je hypotheek?
Vooral het rentevoorstel voor een nieuwe rentevaste periode voor je hypotheek van je eigen hypotheekverstrekker is belangrijk. Maar er zijn meer zaken waar je op moet letten als de rentevaste periode van de hypotheek afloopt.

Is het einde van de rentevaste periode van je hypotheek nabij? Vraag tijdig hypotheekadvies over de mogelijkheden! © Steve Buissinne / Pixabay © Steve Buissinne / Pixabay
Loopt de rentevaste periode van je hypotheek af? Vraag tijdig hypotheekadvies over de mogelijkheden! © Steve Buissinne / Pixabay

Let op het nieuwe rentevoorstel aan het einde van de rentevaste periode van de hypotheek

Het einde van de rentevaste periode van de hypotheek is voor menigeen een goed moment om eens kritisch naar z’n hypotheek te kijken. Past de hypotheek nog bij je? Ga je misschien minder rente betalen?

Uiterlijk drie maanden voor het einde van de rentevaste periode van de hypotheek moet je huidige hypotheekverstrekker je een nieuw rentevoorstel doen. Dankzij de inzet van Vereniging Eigen Huis mogen banken daarbij sinds 2012 geen onderscheid meer maken tussen bestaande en nieuwe klanten. Maar het einde van de rentevaste periode van de hypotheek is ook een goed moment om eens te kijken wat andere hypotheekverstrekkers te bieden hebben.

Hypotheekadvies bij einde rentevaste periode

Tijdig weten of het zinvol is over te stappen naar een andere hypotheek?  Laat je voorrekenen of je door je hypotheek over te sluiten op je hypotheeklasten kunt besparen, al dan niet met rentemiddeling. Maak een afspraak met een onafhankelijk financieel adviseur, bijvoorbeeld bij Frits, Hypotheekvisie, of met een interne of externe hypotheekadviseur van Aegon. Bespreek met uw hypotheekadviseur ook wat verstandig is: de nieuwe hypotheekrente lang of kort vastzetten.

Wellicht lagere hypotheekrente in de nieuwe rentevaste periode

De hypotheekrentes zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Zelfs in de tweede helft van 2019, toen menigeen misschien dacht dat de hypotheekrente niet meer lager kon, is de hypotheekrente gezakt naar een historisch dieptepunt. De kans is dus groot dat je na het einde van de rentevaste periode van de hypotheek fors minder rente gaat betalen voor de nieuwe rentevaste periode.

Maar vaar daarbij niet blind op het voorstel van je eigen bank. Bekijk hier alvast actuele hypotheekrentes en vraag een hypotheekofferte bij een andere hypotheekverstrekker op. Let daarbij niet alleen op de rente, maar kijk ook goed naar de hypotheekvoorwaarden. Kom je bijvoorbeeld automatisch in een lagere risicoklasse terecht als je meer hebt afgelost?

Einde rentevaste periode? Check je hypotheek

Het einde van de rentevaste periode is ook een mooi moment om eens te kijken of je hypotheek nog wel aansluit bij je huidige wensen. Wellicht is je situatie veranderd en zou een andere hypotheekvorm beter bij je huidige situatie passen. Maar let wel op: aan het wijzigen of oversluiten van uw hypotheek of het wisselen van hypotheekaanbieder zijn kosten verbonden. Je krijgt te maken met nieuwe taxatiekosten en met notariskosten. Een hypotheekadviseur kan uitrekenen of deze kosten opwegen tegen een lagere hypotheekrente die je elders kunt krijgen.

Bovendien zijn banken tegenwoordig een stuk strenger geworden bij het verstrekken van een hypotheek. Dat betekent niet alleen dat ze kritischer kijken naar bijvoorbeeld je inkomen, maar ook dat aanvraagprocedures langer duren. Hou er verder rekening mee dat sinds 1 augustus 2011 bij nieuwe hypotheken hooguit de helft mag bestaan uit een aflossingsvrije hypotheek. En sinds 1 januari 2013 mogen nieuwe hypotheken (of een nieuwe hypotheek bovenop een bestaande hypotheek) alleen nog maar bestaan uit lineaire of annuiteiten hypotheken om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

Lagere risicoklasse in nieuwe rentevaste periode?

Heb je je huidige hypotheek al een tijdje? Dan is het einde van de rentevaste periode van de hypotheek een mooi moment om te kijken of je in een lagere risicoklasse kunt vallen. Als je een hoge hypotheek hebt, berekenen banken vaak een risico-opslag bovenop de hypotheekrente. Als je bij een aflossingsvrije hypotheek al flink hebt afgelost, vorm je een minder groot risico voor de bank en kan die risico opslag misschien omlaag. Dat geldt ook als je met een spaarhypotheek of een bankspaarhypotheek al flink wat geld hebt opgebouwd.

En is je huis de afgelopen jaren flink meer waard geworden? Dan kun je ook proberen de risico opslag te verlagen. Vaak kan dat al door je WOZ-waarde te laten zien. Onderneem wel zelf actie, want niet alle banken verlagen uit zichzelf de risico opslag.

Waar moet u op letten bij het einde van de rentevaste periode?

-Hou zelf in de gaten wanneer de rentevaste periode van uw hypotheek ten einde loopt. Zet ruim tevoren in je agenda dat je hypotheekrentes gaat vergelijken of elders een hypotheekofferte gaat opvragen. Je kunt ook bij Vereniging Eigen Huis een zogeheten rentewekker laten instellen.

-Ga niet zomaar akkoord met het rentevoorstel van je huidige hypotheekverstrekker. Probeer te onderhandelen, maar let op dat je je in ruil voor een lagere rente niet allerlei verzekeringen laat aansmeren die je wellicht niet nodig heeft.

-Kijk of jouw hypotheek nu wel onder het plafond van de Nationale Hypotheek Garantie valt. Die het plafond voor de Nationale Hypotheek Garantie wordt elk jaar opgetrokken. Als je een Nationale Hypotheek Garantie kunt krijgen, betaal je 0,7 procent minder rente.

-Check of de risico opslag omlaag kan.

Lees ook:
Oversluiten spaarhypotheek zelden zinvol
Hypotheek oversluiten? Denk om de fiscaal geruisloze voortzetting van de KEW

Gerelateerde artikelen

Redactie Hypotheekgids.net

Nico van Dijk is onafhankelijk financieel journalist. Hij schrijft sinds 2001 over financiële onderwerpen zoals verzekeringen en hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.