Wat is het eigenwoningforfait?

Naast een aantal aftrekposten levert een eigen huis ook extra heffingen op. Een daarvan is het eigenwoningforfait.
Het eigenwoningforfait is bedacht aan het eind van de negentiende eeuw toen ook de hypotheekrenteaftrek werd ingevoerd. De Belastingdienst redeneerde dat iemand met een eigen woning dat huis ook zou kunnen verhuren. Over de inkomsten daarvan zou belasting betaald moeten worden. Als u uw huis niet verhuurt en er zelf in woont, heeft u woongenot. Dat woongenot ziet de fiscus als inkomen in natura en daar moet belasting over betaald worden. De Belastingdienst kent dan een bepaalde waarde toe aan het woongenot. Die waarde is het bedrag dat u volgens de fiscus aan huur zou kunnen vragen. Over die fictieve waarde betaalt u belasting: het eigenwoningforfait.

De hoogte van het eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait wordt berekend als percentage over de WOZ-waarde die jaarlijks door de gemeente wordt vastgesteld. Het percentage werkt volgens een staffelsysteem en was tot 1 januari 2009 gemaximeerd op 0,55 procent van de WOZ-waarde. Daarna is het eigenwoningforfait geleidelijk verhoogd tot 0,75 procent voor woningen tot een waarde van 1.050.000 euro in 2015.  Over dat bedrag moet u belasting betalen. Hoeveel is afhankelijk van de vraag in welke belastingschijf u valt. De schijven lopen van 33 tot 52 procent.

Geen plafond eigenwoningforfait

Tot 1 januari 2009 was het eigenwoningforfait gemaximeerd tot 9300 euro. Dat kwam overeen met een WOZ-waarde van ruim 1,6 miljoen euro. Sindsdien is dat plafond losgelaten. Dat betekent dat eigenaren van woningen boven de 1,6 miljoen euro een hoger eigenwoningforfait bij hun inkomen moeten optellen.

Daarnaast is ook een hoger eigenwoningforfait van 2,35 procent ingevoerd voor huizen met een WOZ-waarde van 1.050.000 euro. Dat hogere percentage wordt in zeven gelijke stappen tussen 2010 en 2016 ingevoerd en geldt alleen voor het meerdere boven de 1.050.000 euro. In 2015 geldt voor dergelijke dure huizen een tarief van € 7.875 + 2,05% van de waarde van de woning boven € 1.050.000 en dat bedrag gaat jaarlijks omhoog. Actuele tarieven staan bij de Belastingdienst online.

Eigenwoningforfait bij kleine hypotheekschuld

Mensen die hun hypotheek bijna hebben afgelost, krijgen sinds 2005 te maken met de Wet Hillen. Als uw eigenwoningforfait hoger is dan uw hypotheekrenteaftrek, heeft u een positief inkomen uit box 1. U krijgt dan een extra aftrekpost ter grootte van dat positieve saldo waardoor u geen eigenwoningforfait meer hoeft te betalen. Voor u nu besluit uw hypotheek (grotendeels) af te lossen, dient u zich wel te realiseren dat u bij verhuizing naar een andere koopwoning te maken krijgt met de bijleenregeling. En die ontmoedigt nu juist het aflossen van uw hypotheek.

Hoger eigenwoningforfait en de Wet Hillen

Opmerkelijk is dat door  de verhoging van het eigenwoningforfait voor woningen boven de 1 miljoen euro, meer huiseigenaren profiteren van de Wet Hillen. Door de verhoging van het eigenwoningforfait heeft u eerder een positief inkomen in box 1 en krijgt u dus een extra aftrekpost. Leer meer over uw hypotheek en de belasting.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.